HITTA RÄTT DEL TILL DIN BIL
Har du ett oem-nummer på delen du söker använder du enklast vår sökfunktion på
startsidan.
Till alla artiklar följer en beskrivning där det framgår vilka kaross- och motormodeller som produkten är kompatibel för.
Kontrollera tillverkningsdatum (månad och år) samt eventuell tilläggsinformation så som chassinummer, motorkod, avgasnorm eller PR-nummer.
Förekommer
positioner i artikelbeskrivningen gäller det alltid att
vänster är
förarsidan och höger är passagerarsidan.
För lambdasonder och avgastemperaturgivare förekommer även
främre och
bakre.
Främre är närmast motorn och benämns som
sensor 1 i en felkod.
Ta gärna del av vår information om tilläggen nedan. Du är också välkommen att kontakta oss via
info@givarspecialisten.se för snabb support.
VAD INNEBÄR CHASSINUMMER?
Bilens chassinummer, ofta benämnt som
VIN (Vehicle Identification Number), är unikt för varje fordon och består av 17 tecken.
Detta är viktigt för att kunna stöldmärka och försäkra ett fordon men kan också användas för att följa en produktionsförändring.
Chassinumret består av både siffror och bokstäver och är uppdelat i olika komponenter där varje komponent har någon innebörd så som tillverkningsland, utrustning och årsmodell.
De sista sex tecknen (siffror) i chassinumret är alltid det individuella produktionsnumret.
Det är alltså dessa som ska jämföras när våra artikelbeskrivningar innehåller regleringar avseende chassinummer, se exempel nedan.
Exempel 1: En produkt passar din motor- och karossmodell från chassinummer 35017. Din bils chassinummer är
YV1_ _ _ _ _ _ _ _ _ 95266
Eftersom 95266 är ett högre chassinummer (produktionsnummer) än 35017 så passar produkten din bil.
Exempel 2: En produkt passar din motor-och karossmodell upp till chassinummer 41039264. Din bils chassinummer är
W0L_ _ _ _ _ _ 41087478
I detta exemplet anges 8 siffror. De två första (4 och 1) anger att bilen är tillverkad 2004 (4) och ettan (1) representerar var bilen tillverkades.
Dessa två överensstämmer med de som anges i artikelbeskrivningen men eftersom produktionsnumret 087478 är högre än 039264 så passar produkten inte din bil.
VAR HITTAR JAG CHASSINUMRET?
Bilens chassinummer ska finnas instansat någonstans i chassit, ofta i motorutrymmet eller i B-stolpen till förardörren. Det ska också gå att utläsa i nederkant på vindrutan.
Du hittar det även i bilens registreringsbevis och finns dessutom att tillgå hos
Transportstyrelsen.
Ange ditt registreringsnummer och välj
Fordonsidentitet, chassinumret finner du under rubriken
Identifieringsnummer.
Chassinumret instansat i motorutrymmet
VAD ÄR EN MOTORKOD?
Många tillverkare, däribland VAG, Bmw, Volvo, Opel med flera använder sig av samma motorvolym och motoreffekt under en längre produktionstid och för olika marknader.
Motorkoden kan exempelvis användas för att visa vilket land som motorn är producerad för eller för att skilja mellan olika tillverkningsperioder och avgaskrav.
VAR HITTAR JAG MOTORKODEN?
Motorkoden ska finnas i bilens servicemanual och går ibland att hitta i motorutrymmet, exempelvis på en dekal på någon plastkåpa.
Annars går den ofta att finna någonstans i bilen, exempelvis på en dekal i bagageutrymmet eller under någon av golvmattorna.
Motorkod (DBKA) och PR-nummer för en Skoda Octavia på en dekal under bagagerumsmattan
VAD ANVÄNDS PR-NUMMER / PR-KODER TILL?
PR-nummer eller PR-koder är en förkortning för
production codes och används av VAG-gruppen (Audi, Seat, Skoda, Volkswagen) för att identifiera bilens utförande och utrustning.
Exempelvis kan PR-nummer användas för att identifiera utförandet av avgasrening, bromsar och växellåda samt extrautrustning med allt ifrån ljudsystem till parkeringsassistans.
VAR HITTAR JAG BILENS PR-NUMMER?
Bilens PR-nummer / PR-koder ska finnas i bilens servicemanual. De ska också finnas på en lapp fastklistrad någonstans i bilen, ofta mot hjulhuset under bagagerumsmattan som i bilden ovan.
VAD MENAS MED AVGASNORM?
Avgasnorm, även benämnt avgasstandard eller utsläppsklass, introducerades i Europa 1992 (Euro 1) i syfte att kontrollera utsläppen från personbilar och lätta lastbilar.
Avgasstandarderna reglerar exempelvis utsläpp av kväveoxider, kolväte och partiklar. I takt med förnyade avgasnormer (Euro 3, Euro 4, Euro 5 etc.) har utsläppskraven blivit hårdare.
Exempelvis tillåter den senaste och nuvarande avgasnormen, Euro 6d / Euro 6e, endast 16% av kväveoxidsutsläppen (NOx) från en dieselmotor jämfört med när kraven infördes i samband med Euro 3 år 2000 (från 0.5 g/km till 0.08 g/km).
Denna sänkning som infördes i samband med Euro 6 har möjliggjorts genom selektiv katalytisk reduktion,
SCR, där AdBlue sprutas in i dieselmotorns avgaser.
Hittills inkluderar standarden endast avgasutsläpp och inte utsläpp från exempelvis partiklar från däck och bromsar vilket kan bli aktuellt med ökande elektrifiering.
HUR HITTAR JAG BILENS AVGASNORM?
Avgasnormen går att finna hos
Transportstyrelsen.
Ange ditt registreringsnummer och välj
Tekniska data och därefter
Motor och miljö.
Avgasnormen står under rubriken
Utsläppsklass, exempelvis EURO 6.
VAD ÄR EN SA-KOD?
SA-koder används av Mercedes likt VAG-gruppens PR-koder.
SA-koder kan beskriva produktionsutförande så som tillverkningsperiod och avgasstandard men används också för att identifiera utrustning och extrautrustning med allt ifrån run-flat däck, taklucka, backkamera till stolsvärme och interiörbelysning.
VAR HITTAR JAG BILENS SA-KODER?
SA-koder kan finnas på någon dekal i bilen i likhet med VAG:s PR-nummer. Det finns även externa tjänster på internet för att ta fram bilens SA-koder med hjälp av chassinumret (VIN).
Exempel på en av dessa sidor är
www.mbdecoder.com.